суббота, 6 марта 2010 г.

Makedonier firar 40 år i Malmö

Makedonier firar 40 år i Malmö


Image

Av Karsten Bringmark 20 NOVEMBER 2009 21.01

MALMÖ. Makedonska föreningen i Malmö, KSF Makedonija, kan se tillbaka på fyra decennier fyllda med aktiviteter, allt från fotboll och folkdans till barnpyssel. I dag firar föreningen sitt jubileum. Det blir cocktailparty i en lokal vid Persborgs torg.

Ordföranden Boris Andovski kom från Skopje till Malmö redan 1966.
– Det var då i slutet av 60-talet och början av 70-talet som många kom hit. Företag som Trelleborg och Volvo var i Skopje och rekryterade arbetskraft.
Förhållandena var trots allt ganska hyggliga då under den jugoslaviska tiden, minns han. Men möjligheten att göra en bra förtjänst i Sverige lockade.

En god förtjänst, och sedan åka hem igen. Så trodde många, skrockar han. Men makedonierna blev kvar i Malmö. I dag räknar han med att här bor mellan 1 500 och 2 000 makedonier.
– Många har jobbat på de stora företagen, Kockums, strumpfabriken, PLM och Pågens.
En stor koloni lade också grunden för en livaktig makedonsk förening. Skärmutställningen i de nya lokalerna på Västra Kattarpsvägen sammanfattar de 40 åren.
Skärmarna är tapetserade med laguppställningar och folkdansgäng. I fotbollen spelar nu Makedonija i sjuan.
– Men vi har spelat i fyran.
Den makedonska nationsflaggan pryder kortväggen, det är rött och en gul sol. Samma färger som de skånska, påpekar han.

På väggen hänger också ett porträtt av nationalhjälten Gotse Delchev som stred för att befria makedonierna från det turkiska oket vid förra sekelskiftet.
På andra sidan flaggan, hänger ett porträtt av kung Carl-Gustaf. En fot i vardera land. Med andra och tredje generationen makedonier blir också den svenska identiteten allt starkare, konstaterar Boris.
Dagens jubileum vid Persborgs torg blir också lite mer avskalat vad gäller musik och folkdans. Det är cocktail och mingel som gäller.

http://www.skanskan.se/article/20091120 ... ar-i-malmo

Комментариев нет:

Отправить комментарий